Anestesia

Anestesian eli nukutuksen kulku Taikatassussa

Ennen anestesiatoimenpidettä

Ennen nukutusta potilaan yleistila tutkitaan, potilas punnitaan ja mitataan verenpaine ja sydän kuunnellaan. Yli kahdeksan vuoden ikäisiltä lemmikeiltä tutkitaan verinäytteet piilevien sairauksien varalta, nukutusturvallisuuden takaamiseksi. Yleensä tutkimme maksa-ja munuaisarvot, proteiinin ja sokerin. Tarvittaessa myös muita arvoja voidaan tutkia.

Anestesian valinta

Anestesia valitaan jokaiselle potilaalle yksilöllisesti, ottaen huomioon toimenpiteen kesto, potilaan koko ja ikä sekä muut asiaan vaikuttavat seikat. Käytössämme on inhalaatioanestesialaite, jossa käytetään nukutusaineena potilaalle turvallista isofluraania. Narkoosia valvoo eläintenhoitaja, apunaan mm. pulssioksimetri, kapnometri sekä verenpainemittari. Muun kipulääkityksen lisäksi meillä on myös mahdollisuus käyttää kipuinfuusiota, jolloin eläin saa koko leikkauksen ja heräämisen ajan kipulääkitystä suonen kautta.

On tärkeää, ettei eläimelle anneta ruokaa 8 tuntiin ennen leikkausta. Tämä vähentää oksentamisriskiä. Poikkeuksena ovat kissat, koiranpennut sekä hyvin pienikokoiset koirat, joita ei paastoteta 6 tuntia pitempään

Narkoosin valvonta

Leikkaussalissa potilaan unta valvoo koko narkoosin ajan eläinlääkärin avustaja. Käytössä on myös verenpainemittari sekä pulssioksimetri, joka mittaa jatkuvasti sykettä, happiosapainetta sekä hengityksessä poistuvan hiilidioksidin määrää. Tärkeintä narkoosin valvonnassa on kuitenkin osaava henkilökunta. Taikatassun henkilökunta käy jatkuvasti koulutuksissa ja myös hoitajat ovat kokeneita ammattilaisia. Sovitamme narkoosissa ja kivunhoidossa käytettävän lääkityksen yksilöllisesti jokaiselle potilaalle.

Heräämö

Eläinten tilat on sijoitettu vastaanottomme takatiloihin, jossa on rauhallista. Heräämöt on rakennettu niin, että jokainen potilas saa olla omissa oloissaan. Heräämössä on lasiovet, joiden läpi potilasta on helppo tarkkailla, ja lattialämmityksen ansiosta potilas pysyy lämpimänä, tarvittaessa vielä lämpöpeittojen alla. Operaatiota varten nukutettu potilas on suonen sisäisessä nesteytyksessä heräämiseensä asti. Potilaan heräämistä tarkkaillaan jatkuvasti.

Kuvituskuva
Back to top