Hammasröntgen

Hampaiden röntgenkuvaus

Hammashoitoon kuuluu myös hampaiden röntgenkuvaus. Käytössämme on moderni hammasröntgenlaite ja digitaalinen kuvankehitys, joka nopeuttaa hampaiden kuvausta.

Hampaiden röntgenkuvaus antaa paljon tietoa siitä, mitä ikenen alla tapahtuu. Kuvaamme kaikilta ensimmäistä kertaa hammashoitoon tulevilta kissoilta ja koirilta hampaat. Jatkossa hampaat kuvataan tarvittaessa, eli mikäli suussa on parodontiittimuutoksia. Myös hampaanpoistojen yhteydessä hampaat kuvataan.

Tarvittaessa lähetämme hammaspotilaat eteenpäin hammashoitoihin erikoistuneelle eläinlääkärille. Tyypillisiä esimerkkejä lähetettävistä potilaista on lueteltu alla.


TIETOA LÄHETEPOTILAISTA LEMMIKKIEN OMISTAJILLE SEKÄ LÄHETTÄVILLE ELÄINLÄÄKÄREILLE

MITÄ TARKOITTAA ERIKOISTUMINEN HAMMASHOITOIHIN?

Hammashoitoihin erikoistuminen tarkoittaa, että eläinlääkäri on tavallisen eläinlääkärin tutkinnon lisäksi suorittanut virallisen erikoistumiskoulutuksen eli residenssin ja suorittanut sen jälkeen vaativan 3-osaisen tentin, joka järjestetään kerran vuodessa. Residenssejä ja tenttejä valvoo alan college eli Yhdysvalloissa American Veterinary Dental College (AVDC) ja Euroopassa European Veterinary Dental College (EVDC). Samanlaisia collegeja on kaikille kapeille erikoisaloille, kuten neurologialle, silmäsairauksille ja ihosairauksille.

Kapean alan erikoistujien titteli on nimeltään Diplomate of se-ja-se college, esimerkiksi hammaseläinlääkäreiden virallinen titteli on Diplomate of European/American Veterinary Dental College (lyhenne DEVDC, DAVDC), jolle ei ole suomenkielistä käännöstä. Erotuksena kapeiden alojen ”diplomaateille”, Suomen erikoistumiskoulutuksessa eläinlääkäri voi erikoistua ”pieneläinsairauksiin” ja saada tittelin ”Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri”, joka kattaa kaikki pieneläinten sairaudet, mutta toki pintapuolisemmin.

Hammashoitoihin erikoistuneita suomalaisia eläinlääkäreitä (Diplomate of American and European Veterinary Dental College) on Suomessa kaksi: Helena Kuntsi-Vaattovaara ja Eva Sarkiala-Kessel. Lisäksi Yliopistollisessa eläinsairaalassa on vastikään aloittanut AVDC-diplomaatti Robert Menzies. Euroopassa hammasdiplomaatteja on yhteensä noin 30 ja Yhdysvalloissa noin 130. Tanskassa on yksi hammasdiplomaatti, Ruotsissa ja Norjassa ei ainuttakaan.

Niina Luotonen on Suomen ainut virallisen hammaserikoistumisen eli residenssin suorittanut eläinlääkäri.
Anident on Euroopan ainut sekä AVDC:n että EVDC:n residenssikoulutukseen hyväksytty klinikka.

LÄHETEPOTILAAT

Suuri osa potilaistamme tulee jo nykyisin lähetteellä toisilta eläinlääkäreiltä, KIITOKSET HEILLE!
Erikoishammashoitojen tarjoamisesta hyötyvät paitsi potilaat ja niiden omistajat, myös lähettävät eläinlääkärit. Asiakas voi luottaa omaan eläinlääkäriinsä, kun tietää tarvittaessa varmasti saavansa lähetteen erikoisosaajalle asian niin vaatiessa. Tavallista on, että lemmikki käy hammashoidossa omalla eläinlääkärillä, joka tutkimuksen yhteydessä tunnistaa erikoisosaamista vaativan vaivan TAI että oma eläinlääkäri haluaa tarjota murtuneelle hampaalle muutakin hoitoa kuin poistoa. Eläinlääkärin tuleekin tunnistaa remissipotilaat ja on huomattavasti parempi saada potilas hoidettua oikein heti ensimmäisellä kerralla.Selkeästi erikoisosaamista vaativia eli diplomaatille tai dipl-valvonnassa työskentelevälle residentille kuuluvia ovat esimerkiksi seuraavat tapaukset:

  • Krooninen oronasaalifisteli eli yhteys ”reikä” suusta sierainonteloon esimerkiksi parodontiitin takia: ennuste on sitä huonompi, mitä useampi korjausleikkaus tarvitaan
  • Kissan kaikkien hampaiden poistot stomatiitin eli suutulehduksen takia: pitkä anestesia, paras saada tehtyä yhdellä kerralla ja huolella.
  • Kummankin alakulmahampaan poisto saman aikaisesti : leukamurtumavaara
  • Juurihoidot: erilaiset hampaat vaativat erilaisia tekniikoita. Juurihoidot kuuluvat ehdottomasti vain Diplomaattien tai virallisessa koulutuksessa ja valvonnassa työskentelevien Residenttien käsiin.
  • Pulpa-amputaatiot: teknisesti herkkä operaatio ja osaamattomasti tehtynä aiheuttaa suurta vahinkoa. Myös nämä kuuluvat ehdottomasti vain diplomaattien tai virallisessa koulutuksessa ja valvonnassa työskentelevien residenttien käsiin.
  • Leukaluun kystat, jotka johtuvat puhkeamattomista hampaista: uusiutuvat helposti, pitää saada kerralla kuntoon; ennuste huononee uusintakirurgiassa.
  • Luukasvaimet - Ohje omalle eläinlääkärille: Aloita staging, ota verinäytteet, röntgenkuvat (jos on käytössä hammasröntgen), imusolmukenäytteet ja kunnolliset koepalat kasvaimesta – REMITTOI NOPEASTI!
  • Purentaviat - Ohje: Potilas kannattaa tuoda tarkastukselle jo maitohammaspurennan aikana, noin 7-8 viikon iässä ja pysyvien hampaiden puhjettua noin 6kk:n iässä – tällöin kaikki hoitovaihtoehdot ovat vielä avoinna ja ennuste parempi.
  • Leukamurtumat - Ohje omalle eläinlääkärille: Anna ensiapu: stabiloi yleisvointi, stabiloi murtuma tuniketilla (nailonkuonoside on hyvä), sitten remissi. HUOM! Leukamurtumien hoidossa usein paras on hampaisiin kiinnitetty erikoismateriaalista tehty tuki eli ”splint”, kun taas levyt ja pinnat sisältävät riskin aiheuttaa enemmän vahinkoa.

OHJE LÄHETTÄVÄLLE ELÄINLÄÄKÄRILLE

Tee mieluiten kirjallinen lähete, jonka voi lähettää meille sähköpostitse osoitteeseemme anident(at)kolumbus.fi), faksilla(09-81939990 tai kirjeenä.
Lähetteen ei tarvitse olla ”hieno”, tärkeimmät tiedot ovat:
- Omistajan nimi ja yhteystiedot.
- Potilaan nimi, ikä, rotu, yleisterveys.
- Syy lähetteeseen.
- Kyseiseen vaivaan annetut hoidot tai ensiapu sekä kaikki meneillään olevat lääkitykset
- Laboratoriotulokset: HUOM! Pyydämme verinäytteitä kaikilta 7-vuotialta ja vanhemmilta koirilta ja kissoilta. Anestesiaa varten peruspaneelimme on seuraava: alat, afos, krea, urea, tprot, alb, kol, bil, gluk, Na, K, Ca, P + leuk ja HKR. LISÄKSI: kaikilta munuaisvikaisilta virtsanäyte ja yli 10-vuotiailta kissoilta T4.
- Röntgenkuvia voi myös lähettää, mutta otamme itse aina preoper röntgenkuvat.
Lähetämme kirjallisena palautteen sekä esimerkiksi tiedot anestesiasta omalle eläinlääkärille. Lähetepotilailta ei hoideta muita kuin hammas- tai suuongelmia, ellei asiasta erikseen sovita.
Kiitokset yhteistyöstä – potilaiden parhaaksi!

ANIDENT www.anident.fi anident(at)kolumbus.fi
Lamminpääntie 43, 02880 Veikkola 09-2565430, 0400-100714 fax 09-81939990

Back to top