Kastraatio

Urosten leikkaaminen

Uroskoiran kastraatio vähentää selvästi uroksen kiinnostusta narttuihin. Myös aggressiivinen käytös saattaa vähentyä. Kastraatio ehkäisee myös eturauhasvaivoja, anaaliadenomia sekä perineaalityriä.

Kastraatiossa koiralta poistetaan kivekset. Leikkaus voidaan tehdä suonensisäisessä anestesiassa tai inhalaatioanestesiassa. Voit keskustella vaihtoehdoista leikkaavan lääkärin kanssa ennen leikkausta. Leikkauksen yhteydessä koira  saa kipulääkkeet pistoksena.  Haavassa ei ole poistettavia tikkejä. Haavanhoito-ohjeet alla.

Kollikissan leikkaaminen

Kastraatiossa kissalta poistetaan kivekset. Kollikissojen mouruaminen vähenee tai loppuu kokonaan, eivätkä leikatut kollit karkaa kotoa yhtä helposti kuin leikkaamattomat. Leikatun kollin kotihoito-ohjeet alla.

Kuvituskuva

KIPULÄÄKITYS KOTONA

Seuraavasta päivästä alkaen kipulääke ohjeen mukaan 2-3 päivän ajan. Kipulääke suositellaan annettavaksi pienen ruokamäärän kanssa. Kivun hoito leikkauksen jälkeen on tärkeää. Kaikki eläimet kokevat kipua leikkaustoimenpiteen jälkeen, vaikka ne eivät sitä aina selvästi näytä. Kipulääkitys parantaa eläimen oloa ja nopeuttaa paranemista. Kipulääkityksestä huolimatta potilas voi leikkauksen jälkeisenä yönä olla levoton. Koska kipu on hyvin yksilöllistä, kipulääkityksen riittävyyden arviointi on vaikeaa. Siksi toivomme, että ottaisitte yhteyttä eläinlääkäriin, mikäli potilas vaikuttaa kivuliaalta. Kipulääkkeestä johtuvat haittavaikutukset ovat harvinaisia. Mikäli haittavaikutuksia esiintyy (esim. oksentelu tai ripuli), ottakaa yhteyttä eläinlääkäriin. Syömättömyys voi lisätä riskiä haittavaikutuksien esiintyvyyteen. Mikäli potilas on syömätön kaksi päivää leikkauksen jälkeen, ottakaa yhteyttä vastaanotolle. Muita kuin yllämainittuja kipulääkkeitä ei tule antaa. Ihmisten kipulääkkeet voivat olla eläimille vaarallisia. Lääkettä ei saa myöskään yliannostella.

YLEISIÄ OHJEITA

Nukutuksen jälkeisenä iltana ja yönä potilaan ruumiinlämpö saattaa olla normaalia alhaisempi. Eläin ei välttämättä pysty pidättämään tarpeitaan normaalisti, sillä virtsarakon ja suolen sulkijalihakset eivät heräämisvaiheessa aina toimi normaalilla tavalla. Potilas tulee kotona asettaa lämpimään, kuivaan ja vedottomaan paikkaan lattiatasoon, missä mahdollisista vahingoista ei ole liian suurta haittaa, eikä tokkurainen eläin pääse satuttamaan itseään vahingossa esim. tippumalla sängystä lattialle. Leikkauksen jälkeen (1-2 viikon ajan) vältetään voimakkaita ja nopeita liikkeitä, esim. autoon hyppäämistä. Potilas viedään ulos vain tarpeilleen ja aina kytkettynä. On tärkeää seurata, että potilas alkaa ulostaa ja virtsata normaalisti.

LEIKKAUSHAAVAN HOITO

Potilas ei saa nuolla tai vaurioittaa leikkaushaavaa! Se estetään tarvittaessa käyttämällä kauluria. Potilaan silmien ja korvien puhtaudesta tulee huolehtia kaulurin käyttöaikana. Haavan päälle laitettu suojaside tulee vaihtaa uuteen viimeistään kahden päivän kuluttua sekä aina siteen kastuttua tai likaannuttua. Sidettä ei tarvitse pitää, jos haava ei vuoda ja on muutenkin hyvännäköinen. Leikkaushaavaa tarkkaillaan päivittäin. Haavassa voi ensimmäisten päivien aikana ilmetä lievää turvotusta ja punoitusta. Haavaa suihkutetaan vedellä muutaman kerran päivässä, mikäli siinä on eritteitä tai likaa. Kosteilla ja rapaisilla keleillä haava tulee suihkuttaa puhtaaksi aina ulkoilun jälkeen. Haavaa ei saa hangata, vaan se tulee kuivata huolellisesti painelemalla puhtaalla pyyhkeellä ja/tai hiustenkuivaajalla. Jos haava huomattavasti turpoaa, punoittaa, kuumottaa, alkaa erittää, on arka tai potilaan yleistila huononee, ottakaa yhteyttä eläinlääkäriin haavan tarkastusta varten. Kastraatiohaavassa ei ole poistettavia tikkejä. Haavan paraneminen kestää n.1-2 viikkoa.

LEIKKAUSPOTILAAN RUOKAVALIO

Leikkauspäivänä potilaalle ei tulisi antaa mitään ruokaa. Vettä tulee olla riittävästi tarjolla. Terve leikkauspotilas voi noudattaa normaalia ruokavaliotaan leikkauksen jälkeisenä päivänä. Mikäli potilas kieltäytyy syömästä ja juomasta, ottakaa yhteyttä eläinlääkäriin. Kastraatio altistaa koiran lihomiselle, joten ruokintaan ja painonhallintaan on syytä kiinnittää erityistä huomiota. On mahdollista, että ruoka-annosta joutuu pienentämään jopa puolella. Lisätietoa ruokinnasta ja ruokavalion valinnasta saatte tarvittaessa hoitajiltamme. Pikaista paranemista!

Leikatun kollin kotihoito-ohjeet:

Leikkauksen yhteydessä kissa on saanut paikallispuudutuksen sekä kipulääkkeet pistoksena. Nukutuksesta herääminen on aina yksilöllistä, mutta yleensä herääminen kestää useita tunteja. Herätessään kissa voi olla viluinen, huonovointinen ja ylös noustessaan se voi huojua tai jopa kaatua. Se ei välttämättä pysty pidättämään tarpeitaan normaalisti, sillä virtsarakon ja suolen sulkijalihakset eivät heräämisvaiheessa aina toimi normaalilla tavalla.

Kissa tulee kotona asettaa lämpimään, kuivaan ja vedottomaan paikkaan lattian tasoon, missä mahdollisista vahingoista ei ole liian suurta haittaa, eikä tokkurainen eläin pääse satuttamaan itseään vahingossa esim. putoamalla sängystä lattialle. Ruokaa ja juomaa saa antaa vasta, kun kissa on täysin herännyt.

Kissan ruokinnassa on hyvä jatkossa noudattaa kastroidulle kissalle tarkoitettua ruokavaliota. Kastroidut kissat lihovat herkemmin kuin kastroimattomat kissat, joten tämä on tärkeä ottaa huomioon ruoan valinnassa. Sopiva ruoka on täysravinto, jossa kastroidun kissan vähäisempi energiantarve on hyvin huomioitu. Ruokinta-asioista voitte tiedustella lisää henkilökunnaltamme.

Leikkaushaavassa ei ole poistettavia ompeleita. Haavan paraneminen kestää n.10-12 vrk. Haavaa ei saa nuolla tai purra voimakkaasti, normaali "pesu" on sallittua. Yleensä poikakissat eivät välitä haavasta, mutta jos kissa pyrkii jatkuvasti nuolemaan haavaa, on hyvä käyttää kauluria suojaamaan haavaa. Kaulurin takia kissa ei pysty peseytymään. Stressin välttämiseksi kissaa on autettava turkinhoidossa päivittäin (harjaamista, silmien puhdistus, peräpään siistiminen). Sen on annettava mahdollisuuksien mukaan peseytyä ainakin kerran päivässä valvotusti. Kaulurin kanssa kissa ei saa turvallisuussyistä liikkua ulkona vapaasti. Mikäli kissan vointi tuntuu epänormaalilta sen herättyä tai haavassa tapahtuu epäilyttäviä muutoksia, ottakaa yhteys leikanneeseen eläinlääkäriin. Pikaista paranemista!

Back to top