Kirurgia

Lemmikki tulossa leikkaukseen

Suoritamme monipuolisesti kirurgisia toimenpiteitä, kuten sterilisaatio, kastraatio, kasvain-, tyrä-, märkäkohtu-, piilokives-, ja maitorauhaskasvainleikkaukset sekä keisarileikkauksia. Teemme myös silmänalueen kirurgiaa. Lisäksi meillä on mahdollisuus myös vaativampaan kirurgiaan; 1-2 kertaa kuukaudessa ell Nina Karenko käy leikkaamassa monipuolisesti mm. pehmeän kitalaen lyhennyksiä, anaalirauhasia, ristisideleikkauksia sekä patellaluksaatioita.

Operaatiot suoritetaan aina anestesiassa eli potilas nukkuu. Käytössämme on myös inhalaatioanestesialaite, jossa käytetään nukutusaineena potilaalle turvallista isofluraania. Narkoosia valvoo eläintenhoitaja, apunaan mm. pulssioksimetri, kapnometri sekä verenpainemittari. Muun kipulääkityksen lisäksi meillä on myös mahdollisuus käyttää kipuinfuusiota, jolloin eläin saa koko leikkauksen ja heräämisen ajan kipulääkitystä suonen kautta. On tärkeää, ettei eläimelle anneta ruokaa 8 tuntiin ennen leikkausta. Tämä vähentää oksentamisriskiä. Poikkeuksena ovat kissat, koiranpennut sekä hyvin pienikokoiset koirat, joita ei paastoteta 6 tuntia pitempään.

Narkoosin valvonta

Leikkaussalissa potilaan unta valvoo koko narkoosin ajan eläinlääkärin avustaja. Käytössä on myös verenpainemittari sekä pulssioksimetri, joka mittaa jatkuvasti sykettä, happiosapainetta sekä hengityksessä poistuvan hiilidioksidin määrää. Tärkeintä narkoosin valvonnassa on kuitenkin osaava henkilökunta. Taikatassun henkilökunta käy jatkuvasti koulutuksissa ja myös hoitajat ovat kokeneita ammattilaisia. Sovitamme narkoosissa ja kivunhoidossa käytettävän lääkityksen yksilöllisesti jokaiselle potilaalle.

Heräämö

Eläinten tilat on sijoitettu vastaanottomme takatiloihin, jossa on rauhallista. Kopit on rakennettu niin, että jokainen potilas saa olla omissa oloissaan. Nukutuksesta heräävän potilaan alle laitetaan lämpöpatja ja päälle peitto, joka pitää huolen potilaan ruumiinlämmön säilymisestä normaalina. Operaatiota varten nukutettu potilas on suonen sisäisessä nesteytyksessä heräämiseensä asti. Potilaan heräämistä tarkkaillaan jatkuvasti.

Tavallisimmat operaatiot

Kissojen ja koirien sterilisaatiot ja kastraatiot ovat yksi yleisimpiä kirurgisista toimenpiteistä. Muita suoritettavia leikkauksia ovat mm. virtsakivileikkaukset, silmäluomioperaatiot, keisarinleikkaukset ja kasvainkirurgia. Eläimillä toipuminen leikkauksesta on yleensä nopeaa. Ensimmäisinä päivinä saattaa esiintyä kipuilua, josta pyritään huolehtimaan riittävällä kipulääkityksellä. Potilas ei myöskään saa päästä nuolemaan leikkaushaavaa. Tämän estämiseksi tarvitaan usein kauluri, sidos tai puku. Osaan leikkaushaavoista laitetaan ns. sulavat tikit, joita ei tarvitse poistaa.  Eläinlääkäri antaa kirjalliset ohjeet potilaan jatkohoidosta.

Kuvituskuva
Back to top