Laboratoriotutkimukset

Taikatassussa on mahdollisuus tehdä monipuolisia laboratoriotutkimuksia

Tutkimme odottaessa mm. virtsa-, veri-, iho-, korva- ym. näytteet. Pieni verenkuva määritetään nopeasti ja tarkasti solulaskimella ja kuivakemia-analysaattorillamme voidaan eläimestä määrittää laaja verenkuva odottaessa.

Veritutkimukset

Verinäytteiden otto on apuna oikean diagnoosin saamisessa. Kuivakemia-analysaattorilla saamme tutkittua mm. maksa-, munuais-, proteiini-, elektrolyytti-, ca-, fosfori- sekä sokeriarvot. Lisäksi voidaan tutkia kilpirauhasarvot, kortisoli sekä crp odottaessa. Käytössämme on myös nopea solulaskin jolla määritetään mm. valko- ja punasoluarvot, hemoglobiini sekä verihiutalemäärä.

Virtsatutkimukset

Stix-, ominaispaino- ja sakkatutkimukset tehdään odottaessa, mutta viljelytutkimuksen valmistuminen kestää vuorokauden. Mikäli virtsassa kasvaa bakteereja, lähetetään herkkyysmääritys jatkotutkimuksiin YES labiin.

Mikroskopia

Korvan tai ihon mikroskooppinäytteistä nähdään muun muassa onko kyseessä bakteerin vai hiivan aiheuttama tulehdus, sekä tulehduksen solukuva. Lisäksi voidaan tutkia mm. verisoluja, erilaisia ulkoloisia, karvoja ja muita mikroskoopilla havaittavia asioita.

Bakteeri- ja sieniviljelyt

Epäiltäessä bakteerin tai sienen aiheuttamaa sairautta tehdään viljely. Näin saadaan varmuus taudin aiheuttajasta ja siihen parhaiten tehoavasta hoidosta. Sieniviljelyt vaativat usein hyvin pitkän ajan.

Lähetteet ulkopuolisiin laboratorioihin

Lähetämme paljon näytteitä myös ulkopuolisiin laboratorioihin, mm. Movetiin, Vetlabiin, Patovetiin, Labokliniin, sekä Helsingin Yliopiston Kliinisen mikrobiologian laboratorioon. Näissä laboratorioissa tehdään muun muassa laajempia kemiallisia määrityksiä, vasta-ainetutkimuksia, patologisten näytteiden tutkimuksia, bakteerimäärityksiä, geneettisiä tutkimuksia ja paljon muuta.

 

Kuvituskuva
Back to top