Matkustus

Mitä lemmikin kanssa matkustettaessa on hyvä tietää

Uusi lemmikkieläinasetus tuo muutoksia passiin ja EU-maiden välisiin koirien, kissojen ja frettien siirtoihin.

29.12.2014 alkaen alle 12 viikon ikäistä pentua ei saa rokottaa rabiesta vastaan, vaan pennun on oltava rokottamispäivänä vähintään 12 viikon ikäinen. Jos syystä tai toisesta eläin on pentuna rokotettu alle 12 viikon ikäisenä rabiesta vastaan kerran, tulee eläin rokottaa uudestaan ennen matkaa. Tällöin rokotuksen jälkeen on odotettava lakisääteinen 21 vuorokauden varoaika myös ennen matkalle lähtöä. 

Lemmikkipassit ovat uudistuneet kokonaan, ja passin täyttämiseen tulee menemään aiempaa huomattavasti enemmän aikaa. Tästä johtuen passikäynnin hinta tulee nousemaan. Lukekaa lisää Eviran sivuilta!

Etelään lähteville koirille hieman muistilistaa:

  • Kirput - yleisiä Keski-Euroopassa, aiheuttavat kutinaa ja allergiaa, voivat toimia leveän heisimadon väli-isäntänä. Lääkitään helpoimmin ennaltaehkäisevästi valeluliuoksilla.
  • Hyttyset ja hietasääsket - Molemmat levittävät useita virus-, bakteeri- ja loistauteja, mm. malariaa, Dirofilaria-sydänmatoa, West Nile virusta sekä leishmanioosia. Torjutaan ennaltaehkäisevästi valeluliuoksilla ja pitämällä koira sisällä kun hyönteiset ovat aktiivisimmillaan.
  • Punkit - Etelän maissakin punkkien torjunta on syytä muistaa. Ixodeksen eli puutiaisen lisäksi on muistettava ruskea koirapunkki, joka elää myös sisätiloissa on ja josta on vaikea päästä eroon, mikäli tartunta on jo saatu. Punkkien kiinnittymistä torjuva valmiste tärkeä.
  • Sydänmato  on lähinnä sydämen oikeassa kammiossa elävä loinen. Sydänmadon väli-isäntänä toimivat hyttyset, jotka imiessään verta siirtävät tartuntunnan eläimeltä toiselle. Tartunta huomataan yleensä kuukausia myöhemmin, ja voi aiheuttaa äkillisen kuoleman. Sekä tartunnan toteaminen että hoitaminen on vaikeaa. Sydänmadon hoidossa onkin tärkeintä taudin ennaltaehkäisy sopivalla reseptivalmisteella, joka on aloitettava hyvissä ajoin ennen suunniteltua matkalle lähtöä.
  • Heisimadon häätö - Kaikkein paras aika antaa heisimatolääkitys on 1-2 vrk ennen tuontia tai paluuta, koska lääkitys tehoaa elävään loiseen, ja em. ajoituksella varmistetaan, ettei lemmikki tuo elävää loista Suomeen. Evira suosittelee, että eläimet lääkitään uudelleen 30 päivän kuluttua edellisestä lääkityksestä. Usein matkustavalle lemmikille kätevintä on noudattaa ns. 28 vuorokauden sääntöä, jossa lemmikki lääkitään säännöllisesti enintään 28 vrk välein.

Kysy neuvoa Taikatassun henkilökunnalta suunnitellessasi matkaa lemmikkisi kanssa! Ota myös selvää vientimaan ajantasaisista määräyksistä.

 

Kuvituskuva
Back to top