Sterilaatio

Pitäisikö leikata?

Sterilaatiossa eläimeltä poistetaan munasarjat ja tarvittaessa myös koko kohtu. Kissalta poistetaan yleensä munasarjat ja osa kohtua. Sterilaation jälkeen eläin ei enää tule kiimaan, eikä se voi saada pentuja. Kohdun ja munasarjojen poistossa leikkaushaava on hieman suurempi, ja leikkaus on myös pelkkää munasarjojen poistoa vähän kalliimpi.

Sterilaatio on paras suorittaa melko nuorelle eläimelle. Ennen ensimmäistä juoksuaikaa tehty sterilaatio ehkäisee koiralla mm. tietyn tyyppisten maitorauhaskasvainten syntyä. Myös märkäkohturiski poistuu.

Narttukoira on hyvä leikata juoksuaikojen välillä, alle 2 kuukauden kuluessa juoksun lopusta ei suositella sterilaatiota. Narttukissojen kohdalla leikkausajankohdan löytäminen saattaa olla haastavaa kiimojen lyhyen välin johdosta.

Leikkauksen jälkeen energian kulutus laskee, joten ruokamääriä on syytä hieman vähentää. Tämä on kuitenkin yksilöllistä, ja ruokinta onkin parasta aina tehdä eläimen kuntoa seuraten.

Sterilaatiot tehdään meillä turvallisessa, valvotussa anestesiassa. Tikkien poisto kuuluu leikkauksen hintaan koirilla, kissojen sterilaatiohaavassa on yleensä sulavat, ihosisäiset tikit.

Kuvituskuva
Back to top