Sukuelinten sairaudet

Mikäs nyt on vialla?

Narttukoirilla tavallisia sukuelinten sairauksia ovat utare- eli maitorauhaskasvaimet ja märkäkohtu. Maitorauhaskasvaimet saattavat tulla missä iässä tahansa, mutta yleensä niitä alkaa esiintyä keski-ikäsillä tai vanhemmilla koirilla.

Muita maitorauhasissa esiintyviä muutoksia voivat olla hyvänlaatuiset maitorauhastiehyiden laajentumat ja valeraskausaikana on aivan normaalia, että maitorauhaset ovat täydet ja niistä voi tulla jopa maitoa. Noin puolet maitorauhaskasvaimista on pahanlaatuisia, joten maitorauhaskasvaimet suositellaan leikattavaksi heti kun ne on havaittu.

Märkäkohtu on salakavala tauti, jonka oireita voivat olla lisääntynyt juominen ja pissaaminen, ruokahaluttomuus, apatia, silmätulehdus, verestävä / haiseva vuoto emättimestä ja joskus kuumeilu. Oireet voivat alkaa vähitellen tai yhtäkkisesti, ja mikäli narttukoirallasi on jokin näistä oireista noin kahden kuukauden kuluessa juoksuajan loppumisesta, kannattaa kääntyä välittömästi eläinlääkärin puoleen. Yleensä oireet liittyvät juoksuajan jälkeiseen aikaan. Hoitona on leikkaushoito.

Valeraskaus on narttukoirilla tavallinen, ja se saattaa aiheuttaa myös vetäytymistä ja ruokahaluttomutta. Valeraskautta voidaan hoitaa lääkityksellä.

Uroskoirilla yleisiä sukuelinten sairauksia ovat esinahan tulehdus, eturauhasen hyvänlaatuinen liikatoiminta, eturauhasen tulehdus ja kiveskasvaimet.

Uroksilla on hyvin tavallista, että esinahan alueelta erittyy kellertävän vihertävää eritettä. Tämä on vaikeaa saada kokonaan pois, mutta tilannetta voi helpottaa huuhtomalla esinahkaa kädenlämpöisellä Betadineliuoksella, joka on laimennettu veteen 1:20. Huuhtelun voi toistaa päivittäin parina kolmena päivänä peräkkäin.

Eturauhasvaivat voivat oireilla vaikeutuneena ulostamisena tai virtsaamisena, kipuina tai veren tiputteluna. Ultraäänitutkimuksella ja näyttenotolla voidaan tutkia onko kyseessä liikatoiminta vai tulehdus. Molemmissa hoitona käytetään antitestosteronivalmisteita, tulehduksessa lisäksi antibioottihoitoa. Kastraatio on myös hyvä hoitokeino eturauhasvaivoihin.

Kiveskasvaimet havaitaan kivesten tunnustelussa, joka tehdään esimerkiksi jokaisen rokotuskäynnin ja yleistarkastuksen yhteydessä.  Kiveskasvaimilla on yleensä hyvä ennuste.

 

Kuvituskuva
Back to top